Allan Paarup, Ambulancepersonale Region H Om oplægget: “Krudttønden”
Oplæg ved Læge og Paramediciner
En akutlægebils beretning om terrorhændelsen ved Krudttønden. Med fokus på mental parathed ved hændelsen i 2015 vs mental parathed i 2021.
|
Anders Vestergaard Krusenstjerne-Hafstrøm, Læge Holbæk sygehus akutafdelingen Om oplægget: Smertebehandling ved smertefulde procedure af børn i akutmodtagelsen. Hvad muligheder er der? Få en kort introduktion til farmakologiske og non-farmakologiske muligheder. Bl.a. brug af P.O Midazolam, næsespray ketamin/sufentanil, og bliv kort introduceret til den nye smertevejledning til smertefulde procedure hos børn
|
Anette Sønderby, Sygeplejerske Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest Om oplægget: DANTS (Danske Akutsygeplejerskers Non–Technical Skills)
Kom og hør hvad DANTS betyder og hvordan redskabet bruges i Region Midt.
Ikke kun kliniske og tekniske, men også ikke- tekniske færdigheder har betydning for patientsikkerheden, effektivteten og oplevelsen af den akutte sygepleje. DANTS er et læringsredskab, som anvendes til kompetence- vurdering og udvikling af sygeplejersker under uddannelse til akutsygeplejersker. Redskabet fokuserer på læring og vurdering af adfærd i akut sygeplejens komplekse og dynamiske kliniske virkelighed.
Kom og hør mere. Efter 30 minutter vil du vide hvad DANTS betyder og kan anvendes.
|
Benedict Kjærgaard, Læge Aalborg University Hospital Om oplægget: Lungeemboli overses ofte trods måske tidlige symptomer. Når det først er helt galt, kan der opstå hjertestop, som er vanskelig trakterbar. Men hvis man ikke giver op og behandler med HLR og ringer til en ven, er der stadig chance for at redde patienten til et godt liv. Oplægget handler om hvorledes eksperimentel lungeemboli hos grise førte til redning af mennesker med bærbar hjertelungemaskine teknik
|
Bettina Andersen, Sygeplejerske Køge Akutafdeling Om oplægget: Fagmodulet Avanceret Sygepleje, udspringer af ideen om, at gøre ventetid til behandlingstid, sikre højere sygepleje kompetencer og dermed øge flow i patientforløbene. At erfarne sygeplejersker får viden, færdigheder og kompetencer til, at optage anamnese, og påbegynde behandling af udvalgte akutte patienter, til lægen overtager behandlingen.
|
Cecilie Lykke, Sygeplejerske Rigshospitalet Om oplægget: Oplægget vil tage udgangspunkt i arbejdsgangen i praksis omkring Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile, med særligt fokus på afklaring af patientens samtykkekompetence og forebyggelse af tvang.
|
Christina Rosenlund, Læge Dansk Center for Organdonation Om oplægget: Organdonation - har det overhovedet en plads i akutmedicin, præhospitalet og i akutmodtagelsen?
En illustrativ gennemgang af organdonation i Danmark og den betydning arbejdet med organdonation kan have for den professionelle og for den familie, der skal miste en, de holder af. |
Dorte Albertsen, Sygeplejerske Herning Sygehus Om oplægget: Corona-pandemien har på mange måder været en udfordring for mange i det danske sundhedsvæsen.
Dagens paneldebat skal initielt give de enkelte deltagere 5-7 minutter til kort at beskrive de strukturelle udfordringer ved Coronaepidemien både i opstartsfase, under spidsbelastning og ved nedtrapning af beredskabet.
Vi inviterer til dialog for at blive klogere på, hvordan vi fremover i sådanne situationer kan bedre samarbejdet og evt. undgå at forstærke samarbejdspartneres udfordringer.
Oplægget er ment som en åben undren og nysgerrighed på, hvordan andre sektorer har oplevet situationen markant anderledes end man selv har.
|
Gerhard Tiwald, Læge HSUH Køge Om oplægget: Speciallægeuddannelsen i Akutmedicin - Hvor står vi efter tre år?
Oplæggene giver et overblik over situationen siden etableringen af specialet og de udfordringer vi hidtil har mødt i de tre videreuddannelsesregioner.
Efter oplæggene lægges der op til en diskussion af bl.a. rekruttering til specialet og justering af videreuddannelsen i fremtiden.
|
Gitte Boier Tygesen, Forsker Akutafdelingen Aarhus Universitetshospital Om oplægget: Kan vi nedbringe antallet af akutte indlæggelser for gruppen af socialt udsatte patienter med et skadeligt alkoholforbrug?
I et tværsektorielt projekt afprøves en udgående og opfølgende funktion til socialt udsatte borgere med hyppige alkoholrelaterede kontakter. Projektet udgår fra Akutafdelingen AUH og støttes af Region Midtjylland. Kom og hør om de første erfaringer og udfordringer. |
Hanne Arildsen, Læge Infektionsmedicinsk afdeling, AUH Om oplægget: Infektionssygdomme, AUH anno 2020/21
En fortælling om en afdeling, der fra dag til dag blev vendt op og ned - fagligt, organisatorisk og samarbejdsmæssigt.
Ændret arbejdsfunktion, daglig opdatering, nye fysiske rammer og et engagement, der fik det hele til at lykkes - men ikke uden udfordringer. |
Hanne Fulton, Sygeplejerske Aarhus Universitetshospital Om oplægget: Kan vi nedbringe antallet af akutte indlæggelser for gruppen af socialt udsatte patienter med et skadeligt alkoholforbrug?
I et tværsektorielt projekt afprøves en udgående og opfølgende funktion til socialt udsatte borgere med hyppige alkoholrelaterede kontakter. Projektet udgår fra Akutafdelingen AUH og støttes af Region Midtjylland. Kom og hør om de første erfaringer og udfordringer. |
Iben Duvald, Forsker Aarhus Universitet / Akutafdelingen HEM Om oplægget: Hvordan organiserer en akutafdeling, almen praksis og 3 kommuner ved hjælp af aktionsforskning et nyt patientforløb, hvor ældre akut syge patienter behandles i hjemmet og dermed undgår en akut indlæggelse på hospitalet?
Få en kort beskrivelse af det nye ”admission avoidance” patientforløb samt fortællingen om den igangværende proces med at finde organiseringen for forløbet. En proces, der har inkluderet en identificering af udfordringer i det eksisterende tværsektorielle samarbejde, workshops med idégenererende medarbejdere, dialogmøder og involvering af de deltagende organisationer på flere niveauer, samt en dynamisk testperiode under en turbulent covid-situation. |
Jacob Taulo, Ambulancepersonale Ambulancesyd Nyborg Om oplægget: Opgaven og overvejelserne bag det at være ambulanceleder på Storebælts ulykken 02.01.2019
|
Jacob B. B. Christensen, Ambulancepersonale Præhospitalet / Sundhedsberedskabet Om oplægget: Region Midtjylland bliver under 1. bølge af COVID anmodet om hjælp til hjemtagelse af covid-smittede danskere af Forsvaret. Herefter pågår et hurtigt udviklingsarbejde i tæt samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Forsvaret, hvor de nyindkøbte EpiShuttler bliver centrale i opgaveløsningen.
|
Jakob Stensballe, Læge Rigshospitalet Om oplægget: Vaccination mod COVID-19 er af helt afgørende betydning for kontrol med COVID-19 pandemien. Vaccine-induceret immun trombose og trombocytopeni (VITT) er et nyt syndrom, der er opstået efter introduktion af de adenovirusvektorbaserede COVID-19-vacciner ChAdOx1 nCoV-19 og Ad26.COV2-S. Det er et hurtigt progredierende og potentielt livstruende syndrom, hvor hurtig diagnostik og behandling er essentiel og afgørende for prognosen for patienterne. |
Jens Michelsen, Læge Odense Universitetshospital Om oplægget: Behandlingen af Rhabdomyolyse er kontroversiel pga. fysiologisk indgribende behandlingsmodaliteter hos en ofte fysiologisk skrøbelig patientpopulation på et yderst spinkelt evidensgrundlag. Hør om rationalet bag den nationale behandlingsalgoritme for Rhabdomyolyse udarbejdet i samarbejde mellem DASEM og DASAIM.
|
Jesper Fabrin, Læge Ortopæd kirurgisk afd. SUH Køge Om oplægget: Den diabetiske fod behandles bedst i et tværfagligt samarbejde (MDT). Det er vigtigt at kende årsagen til tilstanden, hyppigst sårrene.
Den akutte diabetiske fod er udfordrende og kræver ofte indlæggelse eller subakut henvisning til MDT.
Begrebet "Acute Diabetic Footattack" introduceres og en hotline for sundhedsprofessionelle præsenteres.
|
Jesper Kjaergaard, Læge Copenhagen University Hospital Rigshospitalet Om oplægget: Gennemgår den aktuelle viden om kølebehandling efter hjertestop og angiver nye retninger for behandling af komatøse patienter der er genoplivet efter hjertestop
|
Jimi Juncker, Sygeplejerske Rigshospitalet/ Traumecenteret Om oplægget: Oplægget vil tage udgangspunkt i arbejdsgangen i praksis omkring Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile, med særligt fokus på afklaring af patientens samtykkekompetence og forebyggelse af tvang.
|
Julie Nellemann Bang, Læge Køge Akutmodtagelse Om oplægget: Fokus for oplægget vil være på den helt praktiske tilgang til patienten med nyresvigt, både akut og kronisk, i en Akutmodtagelse.
Nefrologi kan sagtens gøres svært - men man kan også gøre det enkelt for sig selv med helt simple redskaber.
Årsager til akut (og kronisk) nyresvigt – en simpel tilgang |
Laila Mejdal, Sygeplejerske Regionshospitalet Midt Om oplægget: DANTS (Danske Akutsygeplejerskers Non–Technical Skills)
Kom og hør hvad DANTS betyder og hvordan redskabet bruges i Region Midt.
Ikke kun kliniske og tekniske, men også ikke- tekniske færdigheder har betydning for patientsikkerheden, effektiviteten og oplevelsen af den akutte sygepleje. DANTS er et læringsredskab, som anvendes til kompetence- vurdering og udvikling af sygeplejersker under uddannelse til akutsygeplejersker. Redskabet fokuserer på læring og vurdering af adfærd i akut sygeplejens komplekse og dynamiske kliniske virkelighed.
Kom og hør mere. Efter 30 minutter vil du vide hvad DANTS betyder og kan anvendes. |
Lasse Høgh Andersen, Læge Rigshospitalet, Afdeling for Bedøvelse Operation og TraumeCenter Om oplægget: Børneparathed.
Børn udgør typisk 10-20% af patienterne i akutmodtagelser og præhospitale tjenester. De præsenterer sig oftest med småskader, men enkelte kommer med livstruende traumer eller medicinske tilstande. Hvordan sikrer man, at man altid er klar til at hjælpe børn bedst muligt uanset deres tilstand? Hvordan gør man sin afdeling børneparat? |
Lis Just Madsen, Sygeplejerske Akutmodtagelsen, Herning, Hospitalsenheden Vest Om oplægget: Corona-pandemien har på mange måder været en udfordring for mange i det danske sundhedsvæsen.
Dagens paneldebat skal initielt give de enkelte deltagere 5-7 minutter til kort at beskrive de strukturelle udfordringer ved Coronaepidemien både i opstartsfase, under spidsbelastning og ved nedtrapning af beredskabet.
Vi inviterer til dialog for at blive klogere på, hvordan vi fremover i sådanne situationer kan bedre samarbejdet og evt. undgå at forstærke samarbejdspartneres udfordringer.
Oplægget er ment som en åben undren og nysgerrighed på, hvordan andre sektorer har oplevet situationen markant anderledes end man selv har.
|
Lone Riis Mortensen, Læge Præhospitalet / Sundhedsberedskabet Om oplægget: Region Midtjylland bliver under 1. bølge af COVID anmodet om hjælp til hjemtagelse af covid-smittede danskere af Forsvaret. Herefter pågår et hurtigt udviklingsarbejde i tæt samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Forsvaret, hvor de nyindkøbte EpiShuttler bliver centrale i opgaveløsningen.
|
Lotte Høgberg, Forsker Bispebjerg Hospital, Anæstesiafdelingen & Giftlinjen Om oplægget: Initialvurdering af den akutte forgiftningspatient - med særligt forkus på rusmiddelforgiftningen; Symptomvurdering vha toksidromtilgang, samt inital behandlingsplan. Der bliver tid til er kort rusmiddeloverblik, hvor gruppering relativt til effekt fremhæves, sam tid til nedslag på enkelte rusmidler/rusmiddeltyper. |
Martin Betzer, Kvalitets- og Udviklingschef Falck Danmark A/S Om oplægget: Corona-pandemien har på mange måder været en udfordring for mange i det danske sundhedsvæsen.
Dagens paneldebat skal initielt give de enkelte deltagere 5-7 minutter til kort at beskrive de strukturelle udfordringer ved Coronaepidemien både i opstartsfase, under spidsbelastning og ved nedtrapning af beredskabet.
Vi inviterer til dialog for at blive klogere på, hvordan vi fremover i sådanne situationer kan bedre samarbejdet og evt. undgå at forstærke samarbejdspartneres udfordringer.
Oplægget er ment som en åben undren og nysgerrighed på, hvordan andre sektorer har oplevet situationen markant anderledes end man selv har. |
Marc Ludwig, Læge Regionshospital Nordjylland Om oplægget: Speciallægeuddannelsen i Akutmedicin - Hvor står vi efter tre år?
Oplæggene giver et overblik over situationen siden etableringen af specialet og de udfordringer vi hidtil har mødt i de tre videreuddannelsesregioner.
Efter oplæggene lægges der op til en diskussion af bl.a. rekruttering til specialet og justering af videreuddannelsen i fremtiden. |
Grethe Gad, Ambulancepersonale (Erstatter Martin Montan Rager) Om oplægget: I oplægget vil jeg fortælle om Ambulancebehandleruddannelsen, herunder uddannelsens tilblivelse, opbygning, indhold, faglige mål og niveau, samt belyse samspillet mellem skole og praktiksted omkring uddannelse af eleven.
Oplægget vil deslige belyse Ambulancebehandlerens faglige og medicinske kompetencer. |
Mia Blaabjerg, Sygeplejerske Aarhus Universitetshospital - Akutafdelingen Om oplægget: Hvad er best practice i mødet med pårørende i akut krise, og hvordan kan sygeplejersken bedst muligt støtte pårørende i det akutte patientforløb?
Det fokus har vi haft i Traumecentret på henholdsvis Aarhus og Aalborg Universitetshospital siden januar 2020.
Med det fokus ønskede vi at blive klogere på hvad pårørende oplever i vores afdelinger, og hvilke behov pårørende har, når de står i en akut krise.
Vi ønskede ligeledes en sygeplejefaglig kompetenceudvikling og en effektmåling heraf.
I oplægget kommer jeg omkring baggrunden for projektet og vores foreløbige resultater. |
Michael Cronqvist, Læge Herlev Hospital Om oplægget: “Krudttønden” Oplæg ved Læge og Paramediciner |
Mikkel Brabrand, Læge Odense Universitetshospital Om oplægget: Oplægget handler om hvordan akutmedicin har udviklet sig i Danmark de sidste 10-15 år. Hvordan området gik fra at være nærmest ikke eksisterende som lægeligt fokusområde til i dag at være et selvstændigt speciale med nok den højeste koncentration af professorer i verden.
|
Morten Schrøder, Læge Rigshospitalet Neonatalafdeling GN Om oplægget: Præsentation af ny tværfaglig guideline for NÅR BØRN OG UNGE DØR I AKUTMODTAGELSEN: Det er altid svært, når børn og unge dør uventet - både for de pårørende og for personalet. Samtidig har håndteringen af disse uventede dødsfald tidligere ikke fået meget opmærksomhed, og situationerne er tit præget af usikkerhed både ift. lovgivning, praktikaliteter og håndtering af de følelsesmæssige aspekter. Alt det bliver du klogere på her! |
Morten Hasager Kirk, Læge Præhospitalet / Sundhedsberedskabet Om oplægget: Region Midtjylland bliver under 1. bølge af COVID anmodet om hjælp til hjemtagelse af covid-smittede danskere af Forsvaret. Herefter pågår et hurtigt udviklingsarbejde i tæt samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Forsvaret, hvor de nyindkøbte EpiShuttler bliver centrale i opgaveløsningen.
|
Naheeda Begum, Læge Sjællands Universitetshospitalet Køge Om oplægget: Hypoglykæmi- årsag og faldgruber. |
Pia Stangerup, Sygeplejerske Køge Akutafdeling Om oplægget: Fagmodulet Avanceret Sygepleje, udspringer af ideen om, at gøre ventetid til behandlingstid, sikre højere sygepleje kompetencer og dermed øge flow i patientforløbene. At erfarne sygeplejersker får viden, færdigheder og kompetencer til, at optage anamnese, og påbegynde behandling af udvalgte akutte patienter, til lægen overtager behandlingen. |
Pia Vedel Ankersen, Forsker VIA Om oplægget: Er jeg syg? Fortolkningen af kropsfornemmelser er ikke altid lige til, og erkendelsesstien fra kropsfornemmelser til diagnose over symptomer er ofte snørklet. Det gælder i særlig grad for borgere med psykisk sygdom, fordi der altid er en alternativ fortolkning til de kropsfornemmelser der opleves - måske er det den psykiske sygdom der larmer!
På baggrund af 26 interviews med borgere med psykisk sygdom, som har været akut indlagt, samt et litteraturstudie, sættes der fokus på oplevelsen og fortolkningen af kropsfornemmelser, og dertil oplevelserne af mødet med sundhedssystemet, når disse borgere kommer med fysiske symptomer. |
Rasmus Lyngby, Ambulancepersonale Akutberedskabet Om oplægget: Dansk Råd for Genoplivning (DRG) præsenterer den kommende nationale anbefaling for team-samarbejde (pit-crew) under hjertestop udenfor hospital. Repræsentanter for de 5 regioner har under ledelse af DRG udarbejdet en række principper for opgavefordeling, prioritering og samarbejde under genoplivningsforsøg udenfor hospitalerne. |
Søren Mikkelsen, Læge Akutlægebilen i Odense, Odense Universitetshospital Om oplægget: Den 2. januar 2019 indtrådte en stor ulykke på Storebæltsbroen. Et passagertog blev ramt af gods der faldt af et modsatkørende godstog. Ulykken kostede 8 mennesker livet. Den kombinerede redningsindsats blev foretaget af politiet, redningsberedskabet og den præhospitale sektor. Oplægget beskriver redningsindsatsen set fra redningsberedskabets og det præhospitale perspektiv.
|
Stine Strandkjær, Administration Dansk Råd for Genoplivning Om oplægget: Dansk Råd for Genoplivning (DRG) præsenterer den kommende nationale anbefaling for team-samarbejde (pit-crew) under hjertestop udenfor hospital. Repræsentanter for de 5 regioner har under ledelse af DRG udarbejdet en række principper for opgavefordeling, prioritering og samarbejde under genoplivningsforsøg udenfor hospitalerne.
|
Tobias Webber, Ambulancepersonale Præhospitalet / Sundhedsberedskabet Om oplægget: Region Midtjylland bliver under 1. bølge af COVID anmodet om hjælp til hjemtagelse af covid-smittede danskere af Forsvaret. Herefter pågår et hurtigt udviklingsarbejde i tæt samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Forsvaret, hvor de nyindkøbte EpiShuttler bliver centrale i opgaveløsningen.
|
Ulf Grue Hørlyk, Læge Hospitalsenheden Horsens Om oplægget: 11/3 holdt Mette Frederiksen pressemøde, og lukkede Danmark ned. Alle landets akutafdelinger skulle grave dybt i deres beredskabsplaner, eller til at skrive dem. Få havde for alvor et billede af hvad vi kunne forvente at møde, da COVID-19 var en helt ny sygdom. Norditalien stod som skræmmeeksempel. De efterfølgende måneder var præget af hyppige, og pludselige ændringer i rammer og instrukser, vilde vagtplaner og en jagt på værnemidler, der til tider antog former der var spionromaner værdige. Danmark gik hjem, vi blev på arbejde. Den store isolation satte faglighed, samarbejdsrelationer og livet som sundhedsprofessionel på spidsen. Akutafdelingerne gik fra På en time vil jeg med udgangspunkt i den bog jeg blev bedt om at skrive om første bølge, tage konferencedeltagerne med på en tur i pandemiens anatomi, set fra min stol som ledende overlæge på akutafdelingen i Horsens. |